Scotch Eggs

Als je indruk wilt maken op je lief, je ouders, familie en vrienden, maak dan Scotch Eggs. Misschien ken je deze ook wel als de “eierbal” die wel eens bij een snackbar te verkrijgen is. Eierbal, klinkt niet echt indrukwekkend toch? Officieel is dit dus een Scotch Egg. In Engeland onwijs populair en in verschillende variaties kant en klaar te kopen. Maar ook hiervoor geld weer, zelf maken is zoveel lekkerder. En het ziet er ook indrukwekkend uit.

Recepten van Scotch Eggs gaan al terug naar 1738, maar wie het bedacht heeft of waar het ontstaan is, is niet helemaal duidelijk. Het verhaal gaat, dat in de Victoriaanse tijd, veel eieren die geconsumeerd werden in Engeland, geïmporteerd werden vanuit Schotland. Om de eieren zo lang mogelijk te kunnen bewaren werden deze gekookt en in een goedje van limoen-poeder gedesinfecteerd. Zo konden de eieren maanden bewaard worden. Dit proces werd “scotching” genoemd.

Het maken van Scotch Eggs is niet moeilijk, maar kost wel wat tijd en een goede timing. De ingrediënten die je gebruikt, zijn niet duur. Een reden om het te proberen en genoeg te maken, mochten de eieren niet allemaal lukken.

 

Wat heb je nodig:

Voor 4 eieren

 • 6 eieren
 • 300 gram gehakt
 • 100 gram panko, broodkruim of paneermeel
 • 50 gram bloem
 • Plantaardige olie om in te frituren
 • Scheutje melk
 • 1 el peterselie
 • 1 el bieslook
 • 2 tl knoflookpoeder
 • 2 tl paprikapoeder
 • 2 el mosterd
 • 2 el ketchup
 • 2 tl sambal oelek
 • Snufje zout en peper

 

Hoe maak je het:

 1. Kook 4 eieren zoals je deze lekker vind. Voor een zacht ei 5-6 minuten, wil je liever een hard ei, houd dan 8-9 minuten aan. Laat ze daarna goed schrikken, zet apart en laat afkoelen.
 2. Snijd de peterselie en bieslook fijn. Je kan ook de gedroogde versies gebruiken.
 3. Zet 3 bakjes apart, 1 met de bloem, 1 met de 2 losgeklopte eieren en een met de panko.
 4. Meng behalve de plantaardige olie de overige ingrediënten met het gehakt goed door.
 5. Verwarm de frituurpan of een pan met dikke bodem tot de olie 170 graden is.
 6. Nu ga je de eieren maken. Pak een beetje van het gehakt en maak een balletje. Leg dit balletje op een platte hand en druk de bal aan, tot je platte hand helemaal gevuld is met het gehakt. Leg hierop een ei. Vouw nu voorzichtig het gehakt om de ei heen. Voeg eventueel wat extra gehakt toe. Neem hiervoor echt de tijd. Zorg dat het gehele ei goed bedekt is en er geen gaatjes in het gehakt zit.
 7. Rol de ei eerst door de bloem, vervolgens door het ei en daarna door de panko. Het werkt het beste als je 1 hand gebruikt voor de “droge” ingrediënten, zoals de bloem en de panko, de andere gebruik je voor het ei. Herhaal dit met alle eieren.
 8. Zodra de olie de juiste temperatuur heeft, kan je voorzichtig de eieren in de olie doen. Doe dit met een schuimspaan bijvoorbeeld.
 9. Zodra de eieren goudbruin zijn, zijn ze klaar. Dit duurt ongeveer 6-8 minuten.

Eet smakelijk!

1 Comment

 1. Vanmiddag de scotch eggs geprobeerd. Het bekleden van het ei vergt een beetje aandacht. Maar zodra ze uit de olie komen is het een heerlijk hapje. Je kunt het zelfs als vlees bij een warme maaltijd doen…

Comments are closed.