Brownie boterkoek met sinaasappel

Brownie EN boterkoek combineren. Brownie is altijd een goed idee, een boterkoek kan ik in mijn eentje ook makkelijk op eten. Deze 2 samen moet wel hemels zijn!! En dat is het. Ik was op zoek naar een taart, toetje, iets voor bij de koffie recept. In mijn hoofd zat brownie, maar dat was, zoals degene die mij goed kennen, niet “goed” genoeg. Ok, een boterkoek maken dan? Hmm die van de supermarkt is al zo lekker, kan ik dat beter? Wat nou, als ik deze eens ga combineren. Een knapperige bodem van boterkoek met een smeuïge vulling van brownie en bovenop en weer eindigen met knapperig. Deze brownie boterkoek is een knaller!

En heftig, het vult als een malle. Je kan met een cake of taartvorm vol dus een heleboel mensen blij maken. Of lekker bewaren. Wist je dat je taart en gebak ook goed kan invriezen? Maak hapklare stukken en vries in. Kan je elke dag wat meenemen naar je werk bijvoorbeeld. Om het iets minder heftig te maken, zijn de partjes sinaasappel erbovenop wel heel erg lekker fris. Maar je kan er ook aardbeien, bramen of elk ander fruit bovenop leggen. Allemaal ontzettend lekker.

 

 

 

 

 

 

 

Wat heb je nodig

Voor de boterkoek:

 • 125 gram bloem
 • 100 gram kristalsuiker
 • 100 gram ongezouten roomboter
 • 8 gram vanille suiker
 • 1/2 ei (de andere helft gebruik je voor het brownie recept)
 • Snufje zout

Voor de brownie:

 • 45 gram ongezouten roomboter
 • 115 gram kristalsuiker
 • 55 gram donker bruine basterdsuiker
 • 100 gram pure chocolade
 • 3 tl stroop
 • 1,5 ei
 • 2 tl vanille extract
 • 50 gram bloem
 • 20gram cacao poeder
 • 1/2 tl bakpoeder
 • Snufje zout

 

Hoe maak je het

Eerst de boterkoek:

 1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
 2. Mix de boter en beide soorten suiker in een kom tot een luchtig mengsel. Als de boter te hard is, zet deze dan voor 30 seconden in de magnetron.
 3. Klop de ei los, doe de helft van het ei en een snufje zout bij het mengsel. Mix kort. Voeg daarna de bloem toe. Meng goed, tot je een deeg krijgt.
 4. Vet een cake blik of taart vorm in en doe het mengsel hierin. Met de bolle kant van een lepel, kan je het mengsel goed aandrukken op de bodem. Zet apart.

Dan de brownie:

 1. Smelt de boter, chocolade, stroop en beide soorten suiker au bain marie ( doe een klein laagje water in een hoge pan en zet op het vuur. Zet daarop een kleinere pan of kom die goed tegen hitte kan. De bovenste pan/kom mag het water niet raken.) . Laat daarna goed afkoelen. Roer af en toe om, zodat de hitte makkelijk weg kan.
 2. Klop ondertussen de eieren en het vanille extract door elkaar.
 3. Voeg het afgekoelde chocolade mengsel toe aan de eieren en roer goed door tot een glad mengsel.
 4. Doe de bloem, cacaopoeder en bakpoeder bij elkaar in een kom, en vervolgens zeef je deze door het chocolade mengsel (door het zeven van bloem/poeder, wordt je eindproduct egaler en fijner van structuur). Mix nu tot een glad en glanzend beslag.
 5. Giet het beslag over de boterkoek en zet in de oven voor 25 minuten op 190 graden.
 6. Zet de oven uit en laat de brownie boterkoek afkoelen in de oven.

De bovenkant van de brownie moet lekker knapperig zijn, de binnenkant lekker smeuïg. Als je dit zeker wilt weten, kan je een sateprikker door de brownie laag prikken.

Eet smakelijk!