Courgettesoep met spinazie en spekjes

Mijn stalgenootje Anne heeft een moestuintje. En daar waren nu veel verse courgettes gekweekt. Normaal gesproken staat de stalkantine vol met snoep en koekjes (die het nooit langer dan een dag of 2 volhouden) maar nu lagen er op tafel veel courgettes. Natuurlijk heb ik er een meegenomen naar huis, de laatste, maar dit was ook meteen de grootste en dikste. Nu is het wel zo, dat als je groente koopt, je beter de kleinere versie kan kopen, daar zit namelijk meer smaak aan. Dus hoe kleiner de paprika, courgette, tomaat etc, hoe meer smaak. Hoe groter, hoe meer vocht. Maar, voor courgettesoep natuurlijk perfect!

Wat ik veel lees in recepten van courgettesoep, is dat je de courgette moet schillen. DOE DIT NIET! Zo zonde! Je haalt er smaak, vitamine en kleur mee weg! Gewoon even goed wassen en met schil en al in de soep. Voor nog meer smaak, kleur en vitamines, heb ik er spinazie aan toegevoegd.

Een dag later heeft lief de soep meegenomen naar het werk. Koud is de soep ook erg lekker, en eigenlijk is het dan gewoon een soort van smoothie. Wist je dat je soep ook goed kan invriezen? Gewoon in porties, of in een ijsblokjes bakje/zakje en invriezen. Zeker een mand goed te bewaren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat heb je nodig:

Voor 4 – 6 personen

  • 1 grote courgettes of 2 kleine
  • 300 gram verse spinazie
  • 3 knoflookteentjes
  • Spekjes
  • 1 grote ui
  • Snufje zout en peper
  • 200 ml slagroom of kookroom
  • 2 blokjes bouillon. Ik heb paddenstoelen bouillon gebruikt, maar je kan ook groente of kippen bouillon gebruiken.
  • 1,5 liter water
  • Pan
  • Staafmixer

Hoe maak je het:

  1. Doe 1, 5 liter water in de pan of waterkoker en maak aan de kook.
  2. Bak de spekjes in een koekenpan goudbruin en zet apart.
  3. Was en snijd de courgette in kleine blokjes. Snijd ook de uien in blokjes.
  4. Doe in een soeppan een beetje olie en fruit de uitjes hierin glazig. Pers de knoflook fijn en voeg toe. Bak dit kort even aan.
  5. Voeg de courgette toe aan de uien en bak even mee. Als laatste de spinazie.
  6. Als de courgette en spinazie zacht geworden is, voeg je de bouillon blokjes en het gekookte water toe.
  7. Voeg daarna 100 ml van de slagroom/kookroom toe. Laat dit zachtjes koken.
  8. Met een staafmixer mix je nu de soep tot een gladde soep.
  9. Proef de soep en voeg zout en peper toe. Niet teveel zout, want de spekjes zijn ook zout. Ik vind het lekker om veel peper toe te voegen. Blijf proeven en doe wat je zelf lekker vind.
  10. Om een extra gladde soep te krijgen, kan je de soep na de staafmixer nog door een zeef halen. Heb ik niet gedaan. Ik vond de soep goed zo.
  11. Doe de soep in een kom. Voeg de spekjes toe en nog een klein beetje slagroom.

Lekker met stokbrood!

Eet smakelijk!