Karamel fudge spread

Afgelopen weekend heb ik huisgemaakte karamel fudge als cadeau gegeven aan de oom en tante van lief. Rein en Jacqueline (Sytse en Hylke ook) waren er heel blij mee. Het was goed gelukt. Ik vind het erg leuk om wat lekkers mee te nemen naar verjaardagen of gewoon, zomaar. Mensen blij maken met eten, zelfgemaakt, daar wordt ik blij van. In de haast was ik echter vergeten goede foto’s te maken. Nouwja, een mooi excuus om nog een keer karamel fudge te maken.

Helaas! De tweede keer is het niet gelukt. Terwijl het echt niet moeilijk is. Iets met te lage temperatuur, te kort laten koken enzo. Wat over bleef was een over heerlijke karamel fudge spread. Echt heel lekker op brood, bij taart, door de yoghurt en nog veel meer. Toegegeven, hier gaat er dus ook echt wel eens wat fout. Vaak beland het in de prullenbak, maar dat hoeft dus niet altijd. Voor de fudge moet de karamel een temperatuur bereiken van 115 graden. Daar heb je een kook thermometer voor hebben. Wist je dat die, zo in de winkel maar moeilijk te krijgen is? Een goede tip is, om een beetje karamel in een koud glas water te doen. Blijft het een bolletje en heel, dan is de temperatuur goed. De eerste keer netjes op deze manier getest. De tweede keer dacht ik dat het “wel goed zou zijn” niet dus… Ok leermomentje dus. Maar stiekem, heb ik nu gewoon NOG een excuus om nog een keer fudge te maken. Maar dan wel met een ander recept.

Dit soort trucjes zijn wel erg handig. Maar niet elke keer betrouwbaar. Toch maar een kook thermometer kopen dus. Iemand tips? Hoe dan ook. Het recept blijft echt heel erg lekker en overal voor te gebruiken. Laat je niet tegenhouden als het een keer niet goed gaar. Dat hoort er echt bij en is ontzettend leerzaam. En leuk, toch?!

 

Wat heb je nodig:

 • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 100 gram ongezouten roomboter
 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • 2 tl vanille extract
 • Snufje zout

 

Zo maak je het:

 1. Doe de suiker, boter, gecondenseerde melk en de vanille extract in een pan met dikke bodem.
 2. Zet op laag vuur en laat langzaam de boter en suiker smelten. Roer af en toe met een houten pollepel
 3. Bekleed ondertussen een bakblik of ovenschaal met bakpapier.
 4. Als de suiker is opgelost (je ziet geen korrels meer), zet je het vuur een klein beetje hoger. Nu blijf je erbij en blijf je roeren. Laat het mengsel zachtjes koken, ongeveer 8-10 minuten. Een perfecte karamel is 115 graden. Of test door een beetje karamel in een glas koud water te laten vallen.
 5. Als de karamel goed is, haal van het vuur en roer nog even goed door.
 6. Doe de karamel in het bakblik of schaal en laat een paar uur afkoelen.
 7. Je kan na enkele uren de fudge snijden of overscheppen in een schaaltje.

Eet smakelijk!