Worteltjes bananen brood

Dit is ook een lekkere combinatie. Bananenbrood en worteltjes taart combineren, waarom heb ik dit niet eerder bedacht? Worteltjes bananen brood is echt lekker. Ik maak graag bananenbrood, ook omdat het ideaal is om mee te nemen naar mijn werk. Een lekker, gezond en voedzaam tussendoortje. Je kan een bananenbrood goed luchtdicht bewaren of zelfs invriezen. Zo doen wij met z’n tweeën ongeveer een week met 1 bananenbrood. Makkelijk om te maken, op een zondag middag of avond. Laten afkoelen, snijden en weg zetten.

Bananenbrood wordt snel te zoet. De wortel geeft het een hartige smaak en maakt het ook NOG voedzamer. Je hebt dus meteen een portie groente te pakken. Je kan de worteltjes bananen brood heel gezond houden, geen suiker gebruiken maar een klein beetje honing. De bananen geven al genoeg zoetheid. Krijg je visite en wil je iets lekkers voor bij de koffie. Vervang de honing dan door bruine basterdsuiker. Krijgt het ook een beetje een karamelsmaak van. Wil je helemaal uitpakken, maak dan wat glazuur om na het bakken er bovenop te doen. Geloof me, probeer deze versie ook eens. Glazuur maak je door ongeveer 4 eetlepels roomkaas, te mengen met 2 eetlepels dikke yoghurt (bijvoorbeeld Griekse) en 5 eetlepels poedersuiker. Even goed mengen en kloppen en je hebt een heerlijk glazuur voor over de worteltjes bananen brood. Wel eerst goed laten afkoelen, anders drupt je glazuur er weer af.

Voor dit recept heb je echt rijpe bananen nodig, je proeft het verschil als je geen rijpe bananen gebruikt. Het beslag en de smaak is zoveel beter met rijpe bananen. Nou weet ik als geen ander dat je pas op het laatste moment bedenkt dat je zin hebt om wat te bakken. En dat je dus geen rijpe bananen voor handen hebt. Ook niet te vinden in de meeste supermarkten. Hier een tip om bananen rijp te MAKEN. Ja, dat kan echt. Verwarm een oven voor op 150 graden. Leg de bananen op bakpapier (tegen eventueel lekken) op een bakplaat en laat 20-30 minuten warm worden. De bananen zijn zwart en super rijp. Even laten afkoelen en je kan ze in elk bakrecept gebruiken!

Eerst het basis recept voor de gezonde versie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat heb je nodig:

 • 3 rijpe bananen (lees hierboven hoe je die extra kan rijpen)
 • 200 gram bloem (even zeven tegen klontjes)
 • 3 eieren
 • 100 ml melk
 • 2 theelepels kaneel
 • 1 zakje bakpoeder
 • 2 eetlepels honing
 • 100 gram geraspte worteltjes
 • 2 theelepels speculaas kruiden
 • olijfolie om de bakvorm in te vetten.

 

Hoe maak je het:

 1. Verwarm de oven op 170 graden.
 2. Prak de bananen met een vork en mix met de eieren, honing en melk. Dit kan in een keukenmachine of met een garde. Het moet een glad mengsel worden.
 3. Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder en kaneel. Ik zeef poeders altijd in recepten, dit mengt beter en voorkomt klontjes.
 4. Voeg de 2 mengsels nu door elkaar en mix tot een glas beslag. Je mag best wat kleine klontjes banaan hebben.
 5. Roer nu de geraspte wortel door het beslag.
 6. Vet een cakevorm in met olijfolie en voeg het beslag toe.
 7. Zet in de oven voor ongeveer 40 minuten. De wortel bananen brood is klaar als je met een sate prikker erin prikt en deze er schoon uitkomt.
 8. Laat afkoelen. Na het afkoelen kun je het brood meteen in porties aansnijden of doe er glazuur op en serveer bij de koffie.

Ook lekker als ontbijt. Doe s’morgens een stuk in een zakje of boordtrommel en eet onderweg. Lekker, snel en voedzaam!

Eet smakelijk!