Broodsalade met honing mosterdressing

Broodsalade, of Panzanella is van origine een Toscaans gerecht en gaat al terug naar de 16e eeuw. Het is voornamelijk brood met tomaat, gedrenkt in olijfolie. Voor mij is dit een ideaal gerecht om restjes op te maken. Of gewoon om een keer eens een andere lunch te hebben dan alleen brood.

In dit recept gebruiken we een klein beetje mayonaise, maar deze kan je ook weg laten, dan is deze salade erg gezond en voedzaam. Je kan eigenlijk alles wat je lekker vind toevoegen aan het (geroosterde) brood. Je kan de salade vegetarisch of zelfs veganistisch maken. Maar een paar plakjes worst, salami, kipfilet ook erg lekker. Het brood roosteren is wel erg lekker, eigenlijk worden het dan gewoon hele grote croutons en geeft de salade dus wat knapperigs.

Start met (restjes) brood en gooi erbij wat je lekker vind. Dit recept kan je als basis gebruiken. Deze dressing maak ik trouwens erg vaak, gewoon omdat het zo makkelijk en lekker is.

 

Wat heb je nodig:

Voor 2 personen

  • Restjes brood, dit kan stokbrood zijn, boterhammen, alles wat je lekker vind.
  • 2 eieren
  • Een handje cherry tomaatjes
  • Halve komkommer
  • Een handje olijven
  • Feta kaas ( of elke andere kaas die je lekker vind)
  • 2 el kappertjes

Voor de dressing:

  • 1 el mayonaise
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl mosterd
  • 1 el honing
  • 1 tl citroensap of azijn
  • 1 teentje knoflook, geraspt
  • zout en peper

 

Zo maak je het:

  1. Kook de eieren zoals je deze graag hebt. Ik houd 8 minuten aan, dan is het eigeel net gestold. Snijd de eieren in stukjes.
  2. Mix alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en zet apart.
  3. Scheur of snijd het brood in (kleine) stukken en rooster deze kort in een droge hete koekenpan. Zet apart.
  4. Snijd de komkommer, tomaatjes, feta en eventueel olijven in stukken, net zo groot als het brood.
  5. Mix het brood met de komkommer, tomaatjes, feta, olijven, kappertjes en eieren.
  6. Doe de dressing door de salade.

Eet smakelijk!