Beef wellington voor doordeweeks

Bij Beef Wellington denk je misschien snel aan moeilijk, duur en duurt lang. Niks is minder waar bij deze Beef Wellington voor doordeweeks. Beef Wellington wordt vaak gemaakt met een groot stuk ossenhaas en vaak alleen gegeten rond de feestdagen in december. Deze versie van Beef Wellington is simpel, een lekker stukje biefstuk, champignons, en bladerdeeg zijn de hoofdingrediënten. En omdat je deze niet zo groot maakt, makkelijk, minder duur en korter in bereidingstijd. Een leuke variatie dus op je stukje biefstuk voor in het weekend of lange doordeweekse avond.

Mijn advies, koop een goed stuk biefstuk. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook beter van smaak. Als ik denk aan een “goed” stuk vlees denk ik aan vlees van een goede slager, van goed gevoerde en verzorgde koeien en niet een biefstuk uit de supermarkt. Wij gaan graag naar een zelfslachtende slager of bestellen vlees via internet van grasgevoerde koeien. Vlees via internet bestellen lijkt een beetje vreemd, maar geloof mij, echt ideaal.

Gelukkig denken we met zijn allen steeds meer na over het consumeren van “goed”  vlees. De laatste tijd zie ik vaak berichten over het “uitsterven” van vlees, de gedachte is dat we over 20-25 jaar veel minder vlees produceren. Maar die proteïne hebben we wel nodig. Wat je nu steeds meer in de wereld ziet zijn zogenoemde insecten kwekerijen en boerderijen. Bij mijn eigen appie kan je al (gedroogde) insecten kopen zoals larven, maden en sprinkhanen. Ik persoonlijk vind het wel een dingetje, gaan we echt die kant op? Wil ik dat eten? Laatst had ik toch een beetje een vreemd gevoel na het eten van een mini octopus…. sommige dingen eten maken in mijn hoofd nog een beetje kortsluiting. Maar steeds minder. Wie weet… zien jullie binnenkort wel een “insecten gerecht” voorbij komen.

Terug naar deze overheerlijke Beef Wellington.

 

 

 

 

 

 

Wat heb je nodig:

 • Een “goed” stukje biefstuk
 • 100 gram gemengde paddestoelen (of kastanjechampignons)
 • Een eetlepel mosterd
 • Twee eetlepels sherry
 • Zout en peper
 • Een sjalot ui
 • Een teentje knoflook
 • Twee velletjes bladerdeeg
 • Een theelepel verse of gedroogde tijm
 • Een ei
 • Twee klontjes roomboter

 

En nu maken:

 1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
 2. Haal de bieftsuk uit de koelkast, bestrooi beide kanten met zout en peper en laat op kamer temperatuur komen.
 3. Snijd en hak de paddestoelen en sjalot fijn. Als je een wat grovere structuur wilt, kan dat natuurlijk ook.
 4. Smelt de roomboter in een koekenpan, als de bubbeltjes weg zijn voeg je de ui en paddenstoelen mix toe. Bak dit aan op middelhoog vuur.
 5. Voeg aan de paddenstoelen mix de sherry, zout, peper, en tijm toe. Laat het vocht wat inkoken tot een saus. Zet de paddenstoelen mix apart en laat een beetje afkoelen.
 6. Haal de bladerdeeg uit de vriezer en leg weg om iets te ontdooien
 7. Doe in dezelfde koekenpan weer een klontje roomboter. Nadat de bubbels weg zijn zet je de pan op hoog vuur en doe je de biefstuk er in.
 8. De biefstuk laat je ongeveer 1,5 tot maximaal 2 minuten aan beide kanten bakken.
 9. Besmeer de bladerdeeg in met mosterd. Leg hierop de helft van de paddenstoelen mix. Daarop de biefstuk.
 10. Op het biefstuk leg je de rest van de paddenstoelen mix en het andere vel bladerdeeg.
 11. Nu ga je de bladerdeeg vellen met elkaar verbinden en de biefstuk inpakken. Zorg ervoor dat er geen gaatjes in het bladerdeeg zitten.
 12. Kluts het ei en besmeer de beef wellington met ei en schuif in de oven. Na ongeveer 15-20 minuten is de beef wellington klaar.

Eet smakelijk!!

 • Je kan in plaats van sherry ook rode wijn of port gebruiken.
 • Je kan de velletjes bladerdeeg ook eerst samen rollen en uitrollen tot een groter vel. Zorg dat je de “sluiting” van het bladerdeeg aan de onderkant hebt.