Stamppot rauwe andijvie met kerrieworst en cashewnootjes

Stamppot, op zich niet meteen een aantrekkelijk woord voor een gerecht.  Maar Hollandser kan niet.  Vroeger vond ik stamppot ook niet perse lekker, het was gewoon makkelijk en goed in grote hoeveelheden te maken. In mijn herinnering altijd met worst, appelmoes en een kuiltje jus. Hutspot is nog steeds iets waar je mij echt NIET blij mee maakt. Zuurkool en boerenkool stamppotten zijn mwah….

Maar de stamppot heeft een ware metamorfose ondergaan. De standaard stamppot van “vroegah” zie je bijna niet meer. Aan een stamppot kan je zoveel lekkers toevoegen waardoor het eigenlijk een compleet nieuw gerecht wordt.  Nu eet ik het graag. Het is nog steeds erg makkelijk en je kan er enorm mee variëren. En als ik ergens van houd, in bijna alles, is het wel variatie. Een stamppot hier in huis is nooit 2 keer hetzelfde. Wel maak ik altijd genoeg om er 2 dagen van te eten. Ook voor een stamppot geld dat die de 2e dag lekkerder is.

 

Wat heb je nodig:

Voor 2-4 personen

  • 1 Kg kruimige aardappelen
  • 2 Varkens of runderworsten
  • 100 gram spinazie
  • 6 plakjes ontbijtspek
  • 150 gram cashewnootjes
  • 150 gram zongedroogde tomaatjes
  • 2 Uien
  • 100 gram brie
  • 2 tl kerriepoeder
  • Zout en peper
  • 100 gram roomboter

 

Zo maak je het:

  1. Schil de aardappelen en kook deze ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn.
  2. Doe de ontbijtspek in een droge koekenpan en bak ondertussen goudbruin. Zet daarna apart.
  3. Rooster de cashewnootjes in een droge pan. Zet ook deze apart.
  4. Snijd de worsten in kleinere hapklare stukken. Bak deze met wat boter in de koekenpan.
  5. Ook de uien snijd je in halve ringen en bak je met wat boter in een koekenpan.
  6. Ondertussen snijd je wat zongedroogde tomaatjes in stukjes, evenals de brie en zet deze beide ook apart.
  7. Zodra de worsten gaar en goudbruin zijn, doe je de kerriepoeder erbij, deze laat je kort even meebakken.
  8. Zet het vuur van de worsten en uien uit.
  9. Giet de aardappels af en doe de roomboter erbij, stamp de aardappelen fijn. Voeg de rauwe spinazie toe aan de aardappelen.
  10. Vervolgens voeg je alle andere ingrediënten toe aan de stamppot. Ook de jus van de uien en worst.
  11. Doe de brie als laatste op de stamppot, deze smelt vanzelf.
  • Als je een gezondere variant wil, kan je in plaats van roomboter wat (plantaardige) melk of margarine toevoegen.
  • Vervang de zongedroogde tomaatjes door augurk en/of Amsterdamse uien, ook heel erg lekker!
  • De brie kan je ook vervangen door blauwe kaas, geeft lekker veel pit aan de stamppot!
  • Twee gekookte eitjes in stukjes snijden en door de stamppot doen, ook lekker!

Eet smakelijk!